Új nyitott ajtók

Mire 1989-ben leomlott a vasfüggöny, a DPM már elért több millió olyan embert, aki tőlük hallotta először az evangéliumot. Hit által már korábban is sugároztak rádióadásokat a Szovjetunióba, noha nem kaptak visszajelzést. A vasfüggöny leomlása után hirtelen a levelek özöne érkezett hozzájuk.

Ekkor egy holland fiatalember, aki már addig is Kelet-Európában dolgozott, megnyitotta a DPM Kelet-Európára és a FÁK országaira irányuló irodáját. Ő és munkatársai több száz pásztorral és ifjú kereszténnyel találkoztak, akik hallották a rádióadást, és többre éheztek Derek tanításából. Azonnal elkezdték fordítani a könyveket, és azóta már másfél millió könyvet nyomtattak ki oroszul és a többi kelet-európai nyelven.

Ugyanakkor kidolgoztak egy videós bibliaiskolát A hit alapjai című Derek tanítás alapján (ez egy tízrészes sorozat, ami a Szent Szellemmel telt hívő kézikönyve sűrített változatát tartalmazza), és több mint húszórányi egyéb alaptanítást.

1993 májusában a DPM konferenciát tartott Moszkvában, amin ezer vezető vett részt. Néhányan egészen Magadanból jöttek, Japán északi részéről. Itt Derek az alaptanításait mondta el a keresztről, az átkokból és a démonoktól történő szabadulásról, a Szent Szellem keresztségről és a szellemi ajándékokról. Jelentős megbékélések is történtek különböző népcsoportok képviselői között, és az emberek az elnyomó rezsim által okozott mély sebekből gyógyultak meg.

Derek így emlékezett vissza erre:
„A dicsőítés egészen más szinten zajlott, mint amit valaha átéltem. Az emberek roppant lelkesek voltak! Hússzor is elénekelték, hogy 'Jézus Krisztus Úr'. Nagyon éheztek Isten szavára. Micsoda kiváltság ilyen embereket tanítani!”

A következő évben harmincnégy bibliaiskola indult be a FÁK országokban. Egy évvel később Derek és Ruth egy hasonló konferenciát tartott Alma-Atában, a közép-ázsiai Kazahsztánban, a  FÁK köztársaságokból érkező küldötteknek.

Derek mindezt egy 1990-ben tartott sabbat időszakára vezeti vissza, amikor azt mondta Istennek:

„Uram, az egészet átadom neked: minden könyvet, minden audió- és videókazettát, minden rádióadást - mindent, amit valaha létrehoztam vagy létre fogok hozni. Már semmi nem az enyém. A kezedbe teszek mindent, hogy tégy vele belátásod szerint.”

Azóta páratlan mértékben kiterjedt a szolgálat hatóköre. Indonézia is a példák közé tartozik: 1990 óta a DPM, Derek Prince több mint harminc könyvéből összesen több mint háromszázezer példányt nyomtatott ki. Derek tanító kazettáit sokszorosítják és terjesztik Indonéziában, és tervezik a rádióműsor lefordítását is.

Indiában is gyorsan növekszik a munka: már tizenkét könyvet fordítottak le tamil, hindi, telugu és néhány kisebbségi nyelvre. Jelenleg azon dolgoznak, hogy az indiai munkatársak könyvek százezreit nyomtassák ki és terjesszék el India nagyvárosaiban és a környező országokban.

Drámai módon nyíltak ajtók Derek spanyol nyelvű anyagainak terjesztése előtt egész Latin-Amerikában. 1995-ben a DPM törvényes engedéllyel kezdett nyomtatni Kubában, állami nyomdában. Derek és Ruth 1996 végén szolgált először Kubában. 1997-ben részt vettek egy nagyszabású konferencián a kolumbiai Bogotában is, ahol több százan tértek meg az Úrhoz. Derek tizenhat könyvét adták ki spanyolul, és több ezer kazetta is elfogyott. A DPM-nek vannak terjesztői Costa Rica-ban, Kubában, Venezuelában és más latin-amerikai országokban is. A portugál nyelv brazil változatán is adnak ki könyveket.

Egyre szélesebbre tárult a kapu a Közel-Keleten is. A Derek házaspár konferenciákat tartott 1995-ben Törökországban és 1996-ban Bahrainben. Derek arab rádióműsora hallható az egész Közel-Keleten, a Seychelle-szigeteken és Libanonban is. Széles körben terjed hat új, arabul kiadott könyve is.

A DPM 1997-ben új területen indult el, amikor videó konferenciát tartott Belorussziában, a volt Szovjetunió egyik tagállamában. A közbenjárásban, élő dicsőítésben és szolgálatban részt vevő csapatok beszámoltak arról, hogy Derek tanítása épp oly erőteljesen hatott ebben a formában, mintha a helyszínen tanított volna.

Lehetetlen felmérni a szolgálat hatását Kínán belül, ahol a becslések szerint minden nap huszonötezren térnek meg az Úrhoz. A rádióadások mellett Derek sok könyvét is lefordították. A mai napig több mint hatmillió könyvet nyomtattak ki Kína területén, de sokkal többre lenne szükség. Az igények kielégítését csak a pénzhiány akadályozza.

A szolgálat terjedésének nagy része azoknak az embereknek köszönhető, akik a Derek Prince Ministries-nek dolgoznak. A Szolgálat nemzetközi igazgatója, David Selby (Derek Anna nevű lányának férje) 1971 óta dolgozott apósával. A North Carolina-i Charlotte-ban működő amerikai iroda mellett országos irodák alakultak Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Új-Zélandon, Szingapúrban, Dél-Afrikában, Svájcban és Nagy-Britanniában, Indiában, a Csendes Óceáni szigetvilágban (Ausztrália, Új-Zéland és a többi sziget).

Emellett Kelet-Európában is folyamatosan nyíltak  a DPM outreach irodák Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Bulgáriában, Szlovéniában, Horváthországban, Lengyelországban, Szerbiában és Magyarországon.  Mindegyiket olyan ember alapította, aki meghallotta Isten hívását ennek a szolgálatnak a kiterjesztésére a saját hazájában és a világ „szántóföldjein”. Ezeket az irodákat kurátorok, vagy igazgatók tanácsai vezetik, de az eredetileg Derek által alapított Nemzetközi Tanács felelős a munka világméretű összehangolásáért és megtervezéséért.

A DPM látását ez a jelmondat foglalja össze: Elérni az el nem érteket, és tanítani, akiket még nem tanítottak!